GRAVLAX & BAGUETTE

by bratinov

Gravlax – losos mariniran v  mešanici soli, sladkorja in koprca je tradicionalna nordijska jed. Za pripravo res ne potrebujemo nobenih kompliciranih sestavin ali opreme, si je pa potrebno vzeti nekaj časa. Od obiska tržnice do trenutka, ko ga položimo na kruh preteče približno 2 dni.  Najbolj kritično opravilo je izbira ribe, ki mora biti karseda sveža, tako da ga je smiselno nabaviti pri zaupanja vrednem prodajalcu.

V primerjavi z mariniranjem lososa je 12 ur, ki jih zahteva priprava “tapravih” francoskih hrustljavih baget mala malica. V obeh primerih je velika večina dela samo potrpežljivo čakanje tako, da kar brez panike. Originalne bagete, ki jih Francozi tako radi nosijo pod roko so zavidljive dolžine, domača peka pa je žal omejena na format pečice, so pa kljub temu lahko enako hrustljave in okusne.

Ko opravimo vse pekarske obveznosti, vzamemo lososa iz marinade in ga očistimo. Z ostrim nožem ga nato narežemo na zelo tanke rezine in postrežemo na toplem kruhu z maslom.

.