BIFTEK

by bratinov

Biftek, filet mignon, pljučna pečenka…  najmehkejši in najbolj prestižni del govedine. Za nekatere precenjen, za druge “best you can get”. Čeprav se vedno znova izkaže, da je vsak kos lahko vrhunski, če je le deležen primerne priprave, se ob posebnih prilikah vseeno splača izbrati najbolše. Ko imamo na voljo tako dobro sestavino, ji moramo posvetiti dovolj pozornosti, da ohranimo njene najboljše lastnosti. (najbolj pomembno je, da ni prepečena-sredica mora ostati vsaj rožnata) Pri pripravi lahko izbiramo od najbolj minimalističnega pečenja na žaru z malo soli in črnega popra, do angleškega kompliciranja v stilu “beef Wellington”. V tokratni varianti je hitro pečenje v ponvi nadgradila omaka s konjakom  in majhnimi karameliziranimi šalotkami. Kot priloga je nastopil krompir, do polovice skuhan v jušni osnovi in nato do hrustljavosti zapečen v rebrasti litoželezni ponvi. Popolno harmonijo pa je ustvarila fenomenalna  Sutorjeva rdeča Burja 2007.

.