SUSHI

by bratinov

Tekkamaki

Tamagoyaki nigiri

Sake & maguro nigiri

Uramaki

Sushi je beseda, ki večini asocira na majhne črne zvitke z rižem in “nečem” v sredini. Kar je delno res, vendar je to le zelo majhen del spektra jedi, ki jih poznamo pod tem imenom. V večini primerov vsebuje surove ribe, s kisom začinjen riž in alge (nori).  Ločijo se po načinu priprave: sashimi – rezine surove ribe, nigiri – rezina ribe na “blazinici” riža, maki – zvitki z rižem in algo na zunanji strani, uramaki – obrnjeni zvitki pri katerih je alga v sredini in riž na zunanji strani, temaki – ročno narejeni konični zvitki… To pa je precej groba delitev, ker obstaja še precej podvrst in izvedb ampak o tem še kdaj drugič.

Priprava sushija je popolna perfekcija, kot tudi že sam izbor sestavin. Verjetno je jasno, da morajo biti ribe supersveže, saj se v večini primerov konzumirajo surove. Priprava se začne s kuhanjem riža, ki mora biti ravno prav lepljiv, da so sushiji kompaktni in ne razpadejo, obenem pa morajo biti zrna čvrsta in ločena. Na Japonskem vajenci za sushi mojstre tudi več let pilijo samo kuhanje riža, da jim sploh dovolijo do naslednjega opravila. Zelo pomemben del je seveda rezanje ribe, ki mora biti izjemno natančno. V ta namen se tudi uporabljajo posebni ročno izdelani japonski noži različnih oblik: Yanagiba, Takobiki, Deba… vsak namenjen svojemu opravilu v procesu izdelave sushija. Zadeva je izvedljiva tudi s kvalitetnimi običajnimi noži, če si vzamemo čas in jih res dobro nabrusimo. Sledi samo še sestavljanje v končno obliko, ki mora težiti k čimvečji popolnosti.

Tokrat so se na listo izbranih uvstili: tekkamaki – zvitki s tuno, tamagoyaki nigiri – nigiri z japonsko jajčno omleto, nigiri s tuno in lososom in uramaki – obrnjen zvitek s škampom in  kumaro. Obvezna spremljava sushija je še sojina omaka, wasabi (japonski hren), in vloženi ingver.

Itadakimasu!