KAPESANTE

by bratinov

Pri hrani se stvari vedno povezujejo. Tako je nakupu svežih kapesant sledila peka hrustljavega domačega hlebca, saj pri sledečem receptu poleg okusnega mesa školjke nastane še odlična omaka, ki kar kliče po rezini svežega kruha. Kapesante z lahkoto potrjujejo svoje visoko mesto na lestvici morskih specialitet. Daleč najboljše so sicer tiste sveže pobrane  z morskega dna (po možnosti lastnoročno), ki jih lahko brez problema in z velikim užitkom uživamo tudi surove. Na žalost ponavadi nimamo te možnosti, zato se moramo zadovoljiti s tistimi, ki so na voljo v ribarnici.  V vsakem primeru naj bodo čimbolj sveže – če imamo srečo lahko celo zaprte in neočiščene.  Nastopale so že v prvem delu Bratinov Cuisine, tokrat pa v manj komplicirani, klasični izvedbi. Postopek je zelo preprost: školjke položimo na pekač, jim dodamo sol, poper, olivno olje,sesekljan česen, belo vino, krušne drobtine in malo naribanega parmezana ter jih dobrih 5minut gratiniramo pod žarom v pečici. Količino dodanih sestavin prilagajamo po občutku, vendar naj ima v spektru okusov glavno vlogo školjka, torej zmerno z dodatki. Za vinski del zgodbe je zopet poskrbel Sutor in njegov Sauvignon 2008.

.