OLD FASHIONED

by bratinov

Poleg živobarvnih mešanic vodke in (pre)sladkih sadnih sokov, ki jih pod imenom cocktaili streže večina naših lokalov, obstaja tudi druga veliko bolj zanimiva sfera – klasični cocktaili. Gre za perfekcijo mešanja pijač, ki so po večini narejene iz samo parih sestavin, kar ohrani njihove primarne arome. Old fashioned je eden izmed najstarejših in najbolj poznanih klasikov. Kljub relativno preprostim sestavinam in pripravi obstaja ogromno različnih variacij, za katere se težko določi katera je bolj “pravilna”.

Sestavine: sladkor, Angostura, Bourbon (opcijsko rye whisky), pomaranča, cocktail češnja

Angostura – svetovno znana grenčica, ki se po kapljicah dodaja v mnoge klasične cocktaile. Proizvaja se že od leta 1824 (na začetku v Venezueli, trenutno pa v Trinidadu) in je pakirana v legendarne majhne stekleničke s preveliko etiketo. Bourbon je tip ameriškega viskija. Narejen je iz mešanice različnih žit, vednar mora vsebovati vsaj 51% koruze in biti vsaj dve leti staran v novih hrastovih sodih.

Priprava: V tumbler oz. “old fashioned” kozarec damo kocko sladkorja, žličko vode in par brizgov grenčice Angostura. Dobro premešamo, da se sladkor stopi. Nato kozarec napolnimo z ledom, vlijemo 6 cl bourbon-a in dobro premešamo, da se pijača ohladi. Na koncu dodamo še rezino pomaranče (lahko je samo rezina olupka, ki ga malo zvijemo, da se izločijo olja) in okrasimo s cocktail češnjo. V novodobnih variantah se na koncu dodaja še sodavico, kar pa je popolnoma nepotrebno, saj ta le razredči intenziven okus pravega Old fashioneda.

.