ŠPARGLJI

by bratinov

Zadnje čase se veliko govori o pomenu samooskrbe, kar pa se na žalost pogosto konča pri teoriji in načrtih za prihodnost. Razen, ko se na kupu zbere dovolj kulinaričnih entuziastov ali pa ena rodbina Bratinovih. Kuhanje je bila od vedno družinska zadeva, ampak le redko se zgodi, da bi pri eni jedi sodelovalo kar več generacij. Tako je starešina Bratinov prispeval jajca, ki jih pridno nesejo njegove kokoši, srednji član je solil in na kraški burji sušil panceto, ženski del pa je po tradiciji moral v nabiralniško akcijo za divjimi šparglji. V končni fazi je bilo potrebno vse to samo še skomponirati v jedilno obliko, kjer si brez strahu lahko privoščimo malo kreativne svobode. Tako je iz klasične frtalje s šparglji nastala sledeča “tortica” z ovojem iz tankih rezin zapečene pancete in sredico umešanih jajc iz katerih raste gozdič divjih špargljev. Vsi za mizo!

.