CMOK

by bratinov

Po marsikateri kleti se valja še kakšen lanski krompir, ki je v spomladanskem duhu že začel poganjat kalčke in izgleda že malo neugledno. Agrokulturno naravnani ga lahko ponovno zakopljejo v zemljo in ga do jeseni z bogatimi obrestmi namnožijo, druga opcija pa je predelava v kakšno jedilno dobroto, preden se začne sezona novega krompirja in bo ta stari revež postal neakutalen. Ena izmed takšnih dobrot, s priokusom nostalgije, so sladki njoki oz. cmoki z marmelado ali sadjem. Osnova – testo je isto kot pri krompirjevih njokih, ki smo jih pred kratkim kombinirali s Trevisom in parmezanom, vendar smo tokrat testo malo manj solili, ga razvaljali bolj na tanko in oblikovali cmoke napolnjene s fenomenalnim slivovim pekmezom (za katerega gredo vse pohvale g. Dobriću). Če imamo na zalogi več krompirja jih lahko brez skrbi naredimo kar na zalogo, saj se odlično ohranijo v zamrzovalniku. Najboljše pa je, da jih še sveže skuhamo in prelijemo s stopljenim maslom, v katerega dodamo žličko krušnih drobtin, potem pa ugotavljamo, če so že tako dobri kot tisti od none.

.