SLADKO-KISLO

by bratinov

Uradnemu začetku poletja in temu primernim temperaturam se je začela prilagajati tudi kulinarika. Tisti srečneži, ki so že uspeli migrirati nekam v bližino morja s tem nimajo problemov, saj lahko v buzaro mešajo razne morske lupinarje, pod peko švicajo hobotnice, na gradelah obračajo ribe in sploh nimajo razloga za pritoževanje. Ostali, še vedno vezani na bolj celinsko lokacijo, se spravijo nad razne paštice, solate in nasploh lažje variante jedi z izjemo vikendaških pek na žaru. Za tiste, ki so se solat že malo naveličali in za kurjenje žara nimajo časa, pride v poštev kaj takega, kot je sledeča sladko-kisla-mesna kombinacija:

Sladko kisla rebrca
Svinjska rebrca najprej dobro natremo s soljo in črnim poprom, nato pa jih cca. 30 min z občasnim obračanjem pečemo v pečici na 180°C. Za konec pečico preklopimo na žar (zgornji grelec) in jih dobro zapečemo, da so lepo hrustljava z vseh strani. Med tem v ponvi segrejemo malo olivnega olja in na hitro popražimo na trakce (ali drugo poljubno formo) narezane raznobarvne paprike in ananas. Par minut praženja bo več kot dovolj, da zelenjava ostane čvrsta in hrustljava. Med praženjem jo malo posolimo, če želimo bolj intenzivno sladkast okus, pa dodamo še žličko sladkorja. Pečeno zelenjavo in ananas zložimo na krožnik, na njo postavimo pečena rebrca in sfiniširamo s parimi kapljami balzamičnega kisa. Tako dobimo perfektno kombinacijo sladko-slano-kislo.  Ker nam v spektru okusov manjka še malo grenkobe, lahko tokrat za spremembo namesto vina  zraven natočimo kakšen bolj karakteren hmeljev zvarek. V tem primeru se je za odlično izbiro izkazala belgijska dobrota po imenu Tripel Karmeliet.

.