BRANCINI FONDA II

by bratinov

Tako to gre. Še zjutraj se na čolnu zibaš v Piranskem zalivu, kjer pridno rastejo Fondini brancini, zvečer pa že sediš pod latnikom s kozarcem vina, svežo ribo in dobro družbo. Ko imamo pred saboj res dobro svežo ribo, je prvi recept samo eden: malo soli in olivnega olja. To je največ kar rabi do popolnosti, ne glede na to ali je pečena ali surova. Vendar je v naši naravi, da vedno vrtamo še malo naprej in hočemo probati kaj novega. Zato smo brancina tokrat nadgradili na dva lažja, poletna načina – s sadjem in zelenjavo, nabrano na kratkem sprehodu po domačem vrtu.

1. brancinov carpacio z breskvijo in koromačem
Brancina sfiliramo in mu odstranimo kožo. Narežemo ga na zelo tanke rezine, ki jih zložimo na krožnik skupaj z breskvijo narezano na tanke lističe. Dodamo še malo blagega olivnega olja, solni cvet in par vršičkov svežega koromača. Zraven smo odprli ohlajeno Petit Burjo – Malvazija 2011, ki je lepo držala linijo z nežno predjedjo.

2. Pečen brancinov file z rezinami limone in zelenjavo pečeno v testu (Bela Burja 2010)

Zelenjavo (češnjev paradižnik, bučke, paprika..) narežemo na manjše koščke, jo zmešamo s soljo in olivnim oljem ter napolnimo v pripravljeno razvaljano kruhovo testo, ki ga na vrhu stisnemo in spečemo v modelčku. Zaradi tankega testa pečemo samo 10-15 minut, tako da ostane zelenjava popolnoma čvrsta.

File brancina obložimo z zelo zelo tankimi rezinami limone (da okus limone ne bi prevladal) in ga pečemo na srednji temperaturi, v ponvi s kožo navzdol, da se hrustljavo zapeče, nato pa previdno obrnemo in pečemo še minutko na strani z rezinami limone. File preložimo na krožnik, dodamo še par kapljic olivnega olja in ščep solnega cveta. Zraven priložimo še zelenjavo v testu in se odpravimo v klet po novo buteljko. Mi smo se držali istega avtorja in nadaljevali z Belo Burjo 2010, ki nam je delala dobro družbo tudi, ko je hrane na krožnikih že zdavnaj zmanjkalo.

.