PRVINSKO

by bratinov

Začetek uporabe ognja predstavlja enega izmed največjih premikov v razvoju človeške civilizacije. Pred tem je bil na meniju več ali manj samo carpaccio in sashimi. Kakšnih miljon let nazaj (odvisno kateri teoriji verjamemo) pa je naš daljni prednik ugotovil, da je kos mamuta precej boljši, če ga najprej malo zavrti nad ognjem. Razvoj prehranjevanja je šel naprej in tako je prišla posoda, nato sol in začimbe, nato plin in elektrika, tekoči dušik…  in tukaj smo, leta 2012,  ne glede na ves napredek  še vedno navdušeni nad isto stvarjo – mesom in ognjem. Mamuta se že težko dobi, zato smo ga morali nadomestiti  s konkretnim kosom uležanega govejega hrbta s kostjo (mr. T-bone brez svoje boljše polovice).

Za dokaz civilizacijskega napredeka smo ga medium zapekli, narezali na rezine, na žaru popekli še malo zelenjave, na vrtu nasmukali svež majaron in ga posuli po mesu. Zraven smo odprli rdečo Carismo – zelo všečno zvrst cabernet sauvignona, merlota in barbere iz kleti Saksida.

.