TARTE TATIN

by bratinov

 

Karkoli je že šlo narobe tisti dan v hotelu Tatin, ko je Stéphanie Tatin po nesreči, ali pa mogoče tudi namenoma, malo preveč zapekla jabolka za pito, rezultat je bil fantastičen. Najbrž si ni predstavljala, da jo bodo posnemale še cele generacije kuharjev. Tarte Tatin oz. obrnjena pita je v osnovi precej podobna klasični jabolčni, s to razliko, da se peče obratno, jabolka spodaj – testo zgoraj. Efekta na maslu in sladkorju karameliziranih jabolk najbrž ni potrebno podrobno razlagati (mmmm…)

Najboljša jabolka, taka malo obtolčena, vseh možnih barv in velikosti, ki pod nobenim pogojem ne bi ustrezala evropskim normativom je prinesla Jana “z Bistrce” vse ostalo (maslo, moka in sladkor) pa mora biti vedno na zalogi doma.

Najprej namesimo krhko testo in ga kakšno uro pustimo v hladilniku. Novodobni recepti sicer predlagajo uporabo listnatega testa s čimer se francoski klasiki nikakor ne strinjajo in mi jim bomo kar verjeli. Olupljena jabolka narežemo na rezine. V ponvi počasi stopimo žlico ali dve (več = boljše) rjavega sladkorja in mu primešamo maslo. Ko se karamel malo ohladi, v ponev položimo rezine jabolk in vse skupaj pokrijemo z razvaljanim  krogom testa, ki ga ob robovih malo zavihamo navzdol. Končano pito damo v pečico ogreto na cca 180c in pečemo po občutku (glede na velikost pite in moč pečice) dokler ni testo na vrhu lepo zapečeno.

Pito vzamemo iz pečice in počakamo par minut, nato pa pekač pokrijemo z velikim krožnikom in vse skupaj obrnemo. Pito postrežemo obvezno še toplo. Po želji lahko zravn dodamo smetano, creme fraiche, mascarpone ali pa kepico vanilijevega sladoleda, ni pa nujno saj je pita že sama po sebi fantastična.

 

.

Advertisements