OKUS JESENI

by bratinov

 

Edina slaba stran jeseni je ta, da za njo prihaja zima, ki je za mediteranske duše najmanj priljubljen del leta.  Zato pa se nam jesen izdatno oddolži z vsemi dobrotami, ki dozorijo v gozdovih, vinogradih in na poljih. Ena izmed njih je vsekakor debela oranžna buča, ki največkrat konča v obliki kremne juhe, tokrat pa smo ji namenili malo drugačno usodo in iz nje nasvaljkali zelo fotogenične oranžne njokce, ki se z lahkoto uvrstijo na lestvico najboljših in nedvomno najbolj preprostih jesenskih jedi.

Bučo narežemo na kocke, jo skuhamo in pretlačimo. Dodamo moko, eno jajce, po želji še malo ricotte in zamesimo testo, ki ga razvaljamo v dolgo kačo in iz nje narežemo njoke. Skuhamo jih v vreli vodi in se držimo stare modrosti, da so kuhani, ko priplavajo na površino. V ponvi stopimo kocko masla, katere velikost je odvisna od osebnih preferenc in omejitev holesterola. Na stopljeno maslo vržemo sveže žajbljeve liste, jih malo popražimo, da sprostijo aromo, nato pa v ponev stresemo kuhane njoke in jo dobro potresemo, da se njoki okopajo v maslu in malo zapečejo. Iz ponve jih serviramo direktno na ogret krožnik, kjer potrebujejo samo še malo sveže naribanega parmezana in buteljko rebule, ki so jo ravno prav macerirali pri Svetem Martinu.

 

.