BRATINOV CUISINE – Beef Wellington

by bratinov


.

Posebne priložnosti zahtevajo posebne recepte. Posebni recepti zahtevajo posebno pripravo in včasih tudi posebno opravo. Včasih tudi kravato!
Beef Wellington je ena izmed zelo posebnih jedi. Pečenka govejega fileja oplemenitena z gosjo pašteto in duxelles – pasto iz gob, šalotk in začimb, pečena v ovoju listnatega testa.

Sestavine:
– sredinski del govejega fileja (pljučne pečenke)
– gobe (nekaj srednje aromatičnega npr. rjavi šampinjoni)
– šalotke
– vejica timijana
– Foie gras pâté (ali čimbolj kvalitetna gosja oz. račja pašteta)
– listnato testo
– eno jajce
– sol, poper, maslo, olivno olje

Goveji file nasolimo in popopramo ter ga na olivnem olju (ali na maslu) v par minutah na močnem ognju zapečemo z vseh strani. Vzamemo ga iz ponve in ohladimo, med tem pa pripravimo duxelles. Gobe očistimo in jih skupaj s šalotkami zelo na drobno sesekljamo (lahko tudi v mikserju). Vse skupaj stresemo v ponev, kjer smo segreli maslo, solimo in popramo, dodamo vejico timijana, ter dobro prepražimo, da iz gob izparimo čim več vode in postane masa gosta in kompaktna. Delovno površino posujemo z malo moke in na njej razvaljamo listnato testo, na katerega razporedimo ohlajene gobe, na to položimo meso, ki smo ga predhodno namazali še z gosjo pašteto in vse skupaj tesno zavijemo, da dobimo lepo štruco. Položimo jo v namaščen pekač in jo premažemo s stepenim jajcem, za finiš pa na zgornjo stran s topo stranjo noža narahlo vtisnemo vzorec. Pečenko damo v ogreto pečico, nato pa odpremo šampanjec, ki ga pijemo za aperitiv med tem, ko se wellington peče. Čas pečenja prilagajamo velikosti pečenke in obnašanju naše pečice, okvirno pa bo kilogram težka pečenka na 200 °C potrebovala 30 min za medium-rare, 35 za medium, well done pa.. no.. raje ne. Pečenko vzamemo iz pečice in jo pustimo, da stoji še 10 min, nato pa jo z zelo ostrim nožem narežemo na približno dva centimetra debele rezine in postrežemo. Vinska spremljava kliče po nečem rdečem s hudim karakterjem, mi vam priporočamo rdečega Jebačina.

Produkcija: Samo Premrn
Soundtrack: Dean Martin – Gentle on my mind

 

.

Advertisements