ZIMSKA

by bratinov

IMG_1170

IMG_1150

IMG_1156

IMG_1146

IMG_1138

IMG_1173

Kljub temu, da Bratinov po osnovni delitvi spada med velike karnivore, rad eksperimentira tudi z jedmi iz zelenega programa. Poleti to seveda ni noben problem, saj se z enim sprehodom po vrtu, kosilo sestavi praktično samo. Zima pa je s tega stališča bolj zahteven letni čas, saj je ponudba zelenjave omejena pretežno na uvožene produkte, pri katerih ponavadi le težko ločimo hidroponični okus paradižnika od bučke. Brez skrbi, na tem mestu ne bo sledila pridiga o strogi samooskrbi in kaznovanju tistih, ki kupujejo nizozemsko solato, saj se ta ob redkih priložnostih znajde tudi v našem hladilniku. Da bi se to zgodilo čimbolj poredko, pa je vedno koristno raziskovati ponudbo sestavin po lokalnih njivah, ter iz njih sestavljati užitne kombinacije. Tako lahko hitro ugotovimo, da tudi lokalna zimska hrana ni nujno omejena samo na ocvirke, klobase in kislo zelje. Dokaz je barvita zimska solata skomponirana iz rdečega radiča, pečene buče, koromača, hruške in gorgonzole, ki seveda ni zrasla na lokalni njivi, je pa s svojim močnim pikantnim okusom odlična kombinacija aromatični zimski zelenjavi. Solato zaključimo samo z malo soli, olivnega olja in balzamičnega kisa. Če pa zraven dodamo še doma pečeni hrustljavi hlebec, počasi (20ur) vzhajanega polnozrnatega kruha, je užitek še toliko večji.

.